Fietsen: zelfs, of juist, op vakantie!

De voorbereiding voor Vichy is in volle gang! Hieronder volgt een bericht van Bert van den Berg die zelfs, of juist, zijn vakantie in het teken laat staan van fietsen.

Afgelopen donderdag, 18 juli, vertrokken Carolien en ik naar Noord Spanje voor onze fietsvakantie. Met aan de ene kant een aantal vertrouwde zaken, we gaan opnieuw met Sawadee/Cycletours, de organisatie waar we al bijna 20x een fietsvakantie hebben geboekt, met onze vertrouwde hybridefietsen en natuurlijk met de alom bekende gele luifel met daaronder de banken en tafels met de rode plastic kleedjes. Maar ook met een nieuw aspect, dit jaar voor het eerst zonder de kids, die zijn oud genoeg om nu zelf hun vakantieplannen in te vullen. Waarbij Karin, onze dochter, trouwens dit jaar als kinderbegeleider meegaat met een reis. Nee, niet met die van pa en ma, zo seniel zijn we nog niet, maar met een gezinsreis in de Lot in Frankrijk.

Tekst gaat door na afbeelding

Na een reis van 3 dagen, we hebben het rustig aan gedaan, zijn we op zaterdag aangekomen op de camping in Burgos, waar we de rest van de groep, totaal 8 man met 2 begeleiders, zagen. De zondag hebben we gebruikt om Burgos te verkennen, mooie stad met een prachtige kathedraal. En toen werd het maandag: de start van de Ronde van de Rioja. De reis bestaat uit 7 etappes waarbij we naar de volgende camping fietsen, afstanden van 60 tot 80 kilometer. Op de rustdagen kun je kiezen: lekker zelf je gang gaan, boek lezen, bij het zwembad hangen of toch een rondrit fietsen. Op elke rustdag heb je de mogelijkheid om een rondrit van tussen
de 35 tot rond de 70 km te fietsen. Op het moment dat ik dit schrijf hebben we 3 etappes gefietst en 1 rondrit. Rioja, een prachtig gebied met de eerste dagen vooral heel veel graanvelden. Vandaag vooral veel afwisseling tussen wijngaarden, rustieke dorpjes en toch weer de graanvelden. Maar waar jullie in Nederland last van hebben, is hier ook aan de hand: gruwelijk hoge temperaturen. Een tocht van pak em beet 60 kilometer in heuvelachtig land is normaal, zeker met onze conditie, geen probleem. Het wordt anders als het rond 11.00 uur al zo’n 30 graden is. Dan wordt vals plat opeens een hele vervelende weg, waarbij we kop over kop, gedurende een kilometer, elke keer weer een stukje verder komen.
Het idioot warme weer zorgt ook voor andere ongemakken, schrale plekken op plaatsen waar je het liever niet hebt. En dan zit niet alleen het zadel heel oncomfortabel, maar zijn ook die houten planken onder de luifel een straf. Maar gelukkig is er altijd wel iemand die zinkzalf bij zich heeft, waardoor het alle allemaal weer wat minder erg wordt.
We hebben trouwens het dagregime wel aangepast aan de omstandigheden, om 6.30 uur gaat de wekker, om 7.30 is alles ingepakt en de tent ligt bij de auto. Van 7.30 tot 8.00 is het ontbijten en als alles rond 9.00 is afgewassen, afgebroken en ingepakt kunnen we op de fiets stappen.

Het is lastig om voldoende te eten, je vergeet in de hitte snel om je calorieën naar binnen te werken, je drinkt ontzettend veel, maar water komt op een gegeven moment je neus uit. Ook daar hebben we inmiddels wat op gevonden, we vullen de bidons nu met een mengsel van sinaasappelsap, water en zout. Drinkt toch wat makkelijker weg. En onderweg vooral gebruik maken van de terrasjes en lekkere salades naar binnen werken. Kost trouwens geen drol hier, wat dat betreft zullen we ons budget hier niet opmaken.

In tegenstelling tot wat je misschien na het bovenstaande gaat denken: we vinden deze fietsvakanties nog steeds leuk. En voor mijzelf is er natuurlijk nog een hele goede motivatie: een prima voorbereiding voor zaterdag 24 augustus waar ik de 90 kilometer fietsen voor mijn rekening ga nemen.

Bert van den Berg.