Onlangs togen Fokko en ik naar het prachtig gelegen Overberg, midden in de Utrechtse Heuvelrug, voor een gesprek over training, voeding, wedstrijdvoorbereiding en topsport met oud-wereldkampioen triathlon Rob Barel.

Via een contact bij sponsor Weijman Vastgoedonderhoud uit Veenendaal was Rob benaderd of hij een bijdrage wilde leveren aan de doelstellingen van Stichting GoNuts. Rob zegde gelijk zijn medewerking toe in het geven van een clinic. Maar ja: hoe vind je een datum waarop hij kan én ook de leden van  Triteam GoNuts, die door het hele land verspreid wonen?

Trisuit
Dus vervolgens het plan omgebouwd tot een interview met als doel: tips en trucs voor de komende trainingsweken en wedstrijd in Zell am See. Uiteindelijk bedachten we nog een mooi gebaar, om wat bekendheid te geven aan ons project: Rob Barel in een trisuit van ons team. Rob stemde probleemloos in. Hij draagt onze teamkleuren de komende maanden bij een wedstrijd!

We rolden eigenlijk heel gemakkelijk in een lang gesprek over de carrière van Rob. Hij is relatief laat begonnen, op zijn 24e, komend vanuit de zwemsport. Rob is dan heel realistisch en eerlijk wanneer hij aangeeft dat je in die tijd (omstreeks 1985) met veel trainingsinzet al snel bij de top terecht kwam.

Ironman van Hawaï
Hij won zijn eerste wedstrijden en al snel bood Nike hem een contract aan. Onderdeel van deze ‘deal’ – naast fantastisch materiaal en trainingsfaciliteiten – was de afspraak dat hij aan het einde van het jaar meedeed aan de Ironman van Hawaii, het officiële WK.

Rob dacht: snel tekenen en we zien wel wat dat wordt met die Ironman. Maar hij bleek een aangeboren talent voor de lange afstand te hebben en werd gelijk vierde! Dit evenaarde hij jaren later nog een keer, waarbij hij in totaal 10 keer in Hawaï heeft meegedaan.

Rob deed en doet alles samen met zijn vrouw Cora. Dat wil zeggen: zij was overal bij. En nadat hij op zijn 42e stopte als professional, was het de beurt aan Cora om een Ironman te volbrengen.

De tips en trics:

  • Zorg vooral dat je er lol in houdt.
  • Eet gezond, maar doe ook weer niet met alle hypes mee  (Eet relatief weinig vlees en vis, twee á drie keer per week.)
  • Train veel op techniek, bij het fietsen kan dit de lange duur van de trainingen ook uitdagender maken. Dus cadans trainen, de trek en duwbeweging trainen. En bij het lopen natuurlijk paslengte en pasfrequentie. De tijd vliegt om.
  • Wedstrijdvoorbereiding: verken het parcours. In Nice oefende Rob het tweede jaar van deelname vooraf de afdalingen door Cora hem na elke afdaling weer naar boven te laten rijden met de auto. En zo wel tien keer per afdaling.
  • Karakter is ‘key’. Talent heb je wel nodig, maar Rob investeert liever in iemand die wil ‘leveren’ dan een flamboyant top-talent die er niks voor wil laten.

9:45
Rob heeft zich afgelopen weekend tijdens de Ironman Nice gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap in Kona, Hawaii in oktober in de leeftijdscategorie 60-65. Vervolgens ontlokken we Rob – die een paar keer wat ‘voorzichtig’ naar Cora kijkt en ze samen nog wat namen van concurrenten doornemen, de verwachte eindtijd in Hawaii: 9:45 moet haalbaar zijn – meent hij. We gaan voor de buis zitten op 14 oktober!!

Hans